دیابت از جمله بیماریهایی است که مبتلایان آن به شدت در جهان رو به افزایش هستند و در درازمدت با توجه به عوارض متعدد، بار سنگینی بر اقتصاد کلان جهان و کشورها وارد کرده و نیز بر بهرهوری نیروی انسانی اثر منفی قابل ملاحظهای دارد. با توجه به اهمیت این موضوع و با هدف کاستن از ناتوانیهای ناشی از دیابت، دانشمندان این حوزه در پی یافتن راههایی به منظور پیشگیری و یا کم کردن میزان بروز عوارض زمینگیر کننده آن و در عین حال اجتناب از اقدامات به ظاهر مفید، اما بیتاثیر هستند تا از بار این بیماری کاسته شود.
بیماریهای قلبی عروقی یکی از جدیترین عواقب ناخوشایند ابتلا به دیابت است که سالانه قربانیان زیادی میگیرد به نحوی که بیماران مبتلا به دیابت، حدود چهار برابر بیشتر از افراد سالم در معرض خطر بیماریهای قلبی عروقی هستند و خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی نیز در این افراد بالا است.
شواهد حاضر نشان میدهند که احتمالا ویتامین K از طریق تعدیل شاخصهای التهابی و پروتئینهای وابسته به این ویتامین، بتواند در سلامت قلب و عروق موثر باشد، برهمین اساس مرکز تحقیقات تغذیه در بیماریهای غدد درون ریز وابسته به پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم اقدام به طراحی و اجرای مطالعهای برای تعیین اثر موثرترین فرم ویتامین K بر شاخصهای عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کرده است.
این شاخصها به راحتی و با استفاده از متغیرهای آزمایشگاهی روتین اندازهگیری قند و چربیهای خون، قابل تعیین هستند.
دکتر نازنین مصلحی، مجری این طرح، در خصوص نتایج آن گفت: مصرف مکمل ویتامین K ۲ به میزان ۳۶۰ میکروگرم در روز به مدت ۱۲ هفته، منجر به کنترل بهتر قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ شد، ولی اثر قابل توجهی بر بهبود شاخصهای پیش گویی کننده خطر بیماریهای قلبی عروقی نداشت. جهت روشن شدن ارتباط مصرف این ویتامین با خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در مبتلایان به دیابت، نیاز به مطالعات با طول مدت مداخله بیشتری است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، موثرترین فرم ویتامین K، در منابع غذایی حیوانی از قبیل لبنیات، تخم مرغ، انواع گوشتها و مواد غذایی تخمیری وجود دارد.