قهوهتان را با خیال راحت نوش جان کنید، زیرا محققان میگویند که در تقویت سلامتی رگهای خونی موثر است.
به گزارش ایندیپندنت، طبق مطالعات جدیدی که در نشریه «روماتولوژی» (Rheumatology) انتشارات آکسفورد منتشر شد، مصرف کافئین بهویژه برای افراد مبتلا به بیماریهای التهابی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید مفید است، زیرا اثر ضدالتهابی دارد و ممکن است به بازسازی پوشش رگهای خونی کمک کند؛ آنچه میتواند خطر حمله قلبی و سکته را کاهش دهد.
بیماریهای عروقی، آسیب به رگهای خونی و پیامدهای ناشی از آن مانند حمله قلبی و سکته مغزی، از دلایل اصلی مرگومیر در جهان به شمار میروند. این خطر برای بیماران مبتلا به بیماریهای روماتیسمی التهابی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید بسیار بیشتر است. دلیل این وضعیت هم خود این بیماریها و هم برخی درمانهای آنها، بهویژه مشتقات کورتیزون است.
توصیههای پزشکان برای کاهش این خطرات عروقی تاکنون عمدتا بر اجتناب از عوامل خطرزا متمرکز بوده است. مواردی نظیر متوقف کردن التهاب، کاهش مصرف داروهای کورتیزون و همچنین توصیههای معمولی مانند ترک سیگار، کاهش کلسترول و کنترل فشار خون بالا.
اما محققان دانشگاه ساپینزا (Sapienza) در رم ایتالیا معتقدند که بیماران ممکن است بتوانند سلامت عروقی خود را با انجام دادن کاری که واقعا لذتبخش است، بهبود بخشند. نتایج آزمایشگاهی این محققان نشان میدهد که کافئین موجود در قهوه، چای و کاکائو، به طور فعال به سلولهای پیشساز لایه درونرگی (اندوتلیال-Endothelial) کمک میکند؛ گروهی از سلولها که به بازسازی پوشش رگهای خونی کمک میکنند و در رشد عروقی نقش موثری دارند.
محققان از پیش دریافتهاند که رژیم غذایی غنی از ویتامین دی که در ماهی و تخممرغ موجود است، ویتامین آ که در بسیاری از میوهها وجود دارد و همچنین اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه و سدیم کم، در کاهش بار التهابی نقش دارد، اما حالا در مورد کافئین شگفتزدهاند، زیرا متوجه شدند که کافئین علاوه تاثیر شناختهشده محرک آن بر بدن آثار ضد التهابی هم دارد. البته این تاثیر بر سلامتی قلب و عروق هم به طور گسترده بررسی شده که نتایج متناقضی به همراه داشته است.
به گزارش یورکالرت، محققان در مطالعات جدید، ۳۱ بیمار مبتلا به لوپوس را که فاقد عوامل سنتی موثر در بیماریهای قلب عروقی بودند، از طریق پرسشنامه غذایی هفتروزه تحت بررسی قرار دادند. پس از یک هفته، محققان خون بیماران را برای اندازهگیری سلامت عروقی گرفته و دریافتند سلامت عروقی بیمارانی که کافئین مصرف کرده بودند، بهتر بود. این بهبود سلامت عروقی از طریق اندازهگیری سلولهای اندوتلیالی که لایه داخلی مهم رگهای خونی را تشکیل میدهند، ارزیابی شد.
فولویا سکارلی، نویسنده اصلی این مطالعه، تاکید میکند که پژوهش حاضر تلاشی برای ارائه اطلاعات به بیماران درباره نقش احتمالی رژیم غذایی در کنترل بیماریها است؛ با این حال این نتایج باید از طریق یک مطالعه طولی روی ارزیابی تاثیر واقعی مصرف قهوه بر سیر بیماری هم تایید شوند.