کد خبر: ۹۵۶۵۴
تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۶:۰۰

مدیرکل سیاسی وزارت کشور: نشاط سیاسی صرفاً منوط به تمكن مالی احزاب نیست

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب : سرویس سیاسی - مدیر كل سیاسی وزارت كشور و دبیر كمیسیون ماده 10 احزاب گفت: فعالیت‌ سیاسی، رقابت سیاسی و تنوع اندیشه‌ها و سلایق سیاسی در كشور باید در چارچوب ارزش‌ها، تمدن و فرهنگ ایران اسلامی، قانون اساسی و اصول و ساختار سیاسی پیش برود. 

محمود عباس‌زاده مشكینی در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال كه مطالعات شما در بحث پرداخت یارانه به احزاب چه نتایجی داشته است؟ با بیان این‌كه " نتایج مطالعات بعد از پایان مطالعه مشخص می‌شود" اظهاركرد: همین قدر باید بگویم اصولاً برای این‌كه دولتی بخواهد در راستای تقویت احزاب یارانه بدهد و این یارانه دقیقاً در مسیر تقویت و كمال احزاب برای ایجاد مشاركت سیاسی قاعده‌مند در چارچوب مصالح و منافع ملی هزینه شود، یك ضرورت‌ها و شرایطی به عنوان پیش‌نیاز باید وجود داشته باشد، یعنی در كنار سازوكار پرداخت یارانه، سازوكارهای مكمل دیگر نیز وجود داشته باشد كه از جمله این سازوكارها و پیش نیازها، " شفافیت مالی خود احزاب " است، این‌كه احزاب محل درآمدشان چیست و چه هزینه‌هایی می‌كنند. یكی دیگر از این سازوكارها نیز سیستم نظارت مالی است. 

وی افزود: بدیهی است اگر دولتی به دنبال پرداخت یارانه به احزاب باشد باید این كار را با مطالعه دقیق انجام دهد تا از یك طرف احزاب وابسته به بار نیایند و استقلالشان حفظ شود از طرف دیگر پرداخت كننده یارانه هم باید مطمئن باشد كه این پول در مسیر هدف مورد نظر در چارچوب مصالح مردم و منافع ملی هزینه می‌شود. 

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تعریف مورد نظرش از حمایت احزاب و اقدامات انجام داده دراین راستا گفت: از دیدگاه جامعه‌شناسی سیاسی، احزاب در فرآیند مشاركت سیاسی تقریباً یك كاركرد ویژه و منحصر به فردی دارند، احزاب برای این‌كه این كار ویژه خود را به نحو احسن انجام بدهند، ضرورت دارد كه به طور طبیعی و دموكراتیك و از پایین به بالا شكل بگیرند و به طور طبیعی رشد كنند و به بلوغ برسند. 

دبیر كمیسیون ماده 10 احزاب خاطر نشان كرد: برای این‌كه جامعه از چنین احزاب بالغی برخوردار شود، مستلزم شرایطی است كه بخشی به فرهنگ سیاسی جامعه برمی‌گردد و فرهنگ سیاسی معمولاً در پروسه زمانی قابل توجه شكل می‌گیرد، بخشی از این شرایط به ساختار اقتصادی كشور بر می‌گردد، بالاخره اقتصادی كه بخش اعظم آن متأثر از استحصال و صدور یك محصول ملی باشد در عرصه سیاست تأثیر خواهد گذاشت، بخشی از این الزامات به انگیزه‌ها و رفتار و كاركرد فعالان سیاسی كشور و متولیان احزاب بر می‌گردد، بخشی از شرایط نیز به سازوكارهای قانونی و نوع نگاه به احزاب مرتبط است، نگاه به احزاب با یك دید غیركاركردی و ابزاری و نگاه كمی به احزاب كه پیش از این تجربه شده است به نوعی همه و همه در موضوع تحزب تأثیرگذار است. 

وی تاكیدكرد: وقتی بنده صحبت از حمایت احزاب می‌كنم، نگاهم متأثر از همین شرایط و الزامات و سازوكارهاست؛ بنابراین در مقوله حمایت از احزاب یك وقت تلاش برای اصلاح قوانین و مقررات در اولویت است یا دغدغه منابع مالی احزاب است كه موضوع یارانه احزاب را نیز در بر می‌گیرد ، یك وقت نیز سایر زمینه‌ها و بسترهای مرتبط با تحزب در بحث حمایت ممكن است مدنظر باشد، ما باید به سمت و سویی حركت كنیم كه فعالیت سیاسی، رقابت سیاسی و تنوع اندیشه‌ها و سلایق سیاسی در كشور در چارچوب ارزش‌ها و اعتقادات و تمدن و فرهنگ ایران اسلامی، قانون اساسی و اصول و ساختار سیاسی در جهت رشد و توسعه كشور و همچنین منافع و مصالح ملت به پیش برود؛ بنابراین وقتی بحث حمایت دولت از احزاب را مطرح می‌كنیم متن و فضای فكری حمایت از احزاب این مؤلفه‌هاست. 

وی درپاسخ به این سوال كه اصلا شما موافق تعلق گرفتن یارانه به احزاب هستید یا خیر گفت: من آرزو می‌كنم احزاب منابع مالی مستمر و مشروع و قابل اعتنا به اندازه كافی داشته باشند كه اصلاً نیازی به یارانه نداشته باشند و این اولی است، اما اگر مصالح كشور و منافع ملت ایجاب كند با تدوین سازوكارهای مطمئن و مؤثر پرداخت یارانه به احزاب هم می‌تواند موضوعیت داشته باشد. 

عباس‌زاده مشكینی درباره این موضوع كه یارانه احزاب تا چه اندازه می‌تواند در فعالیت احزاب و نشاط سیاسی مؤثر باشد، خاطرنشان كرد: این امر بستگی به شرایط دارد، اگر حزبی به طور طبیعی شكل بگیرد و هدفش آموزش و گسترش معرفت سیاسی، تربیت نیروی انسانی، حضور در عرصه رقابت‌ها در چهارچوب قانون و مصالح ملی و غیره باشد و فقط در یك مقطعی مضیقه مالی داشته باشد، كمك دولت با سازوكارهایی كه استقلال احزاب را نیز تضمین بكند، مؤثر خواهد بود. اما مطمئن باشید نشاط سیاسی صرفاً منوط به تمكن مالی احزاب نیست، پول برای احزاب شرط لازم هست اما شرط كافی نیست. 

وی هم‌چنین در پاسخ به این سوالی مبنی بر ارزیابی از كسب نكردن رأی لازم از سوی اعضای كمیسیون سیاست داخلی و شوراها نسبت به پرداخت یارانه احزاب گفت: بنده كاملاً در جریان مباحث كارشناسی و كمی و كیف تصمیمات كمیسیون‌های مجلس پیرامون این موضوع نیستیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین