جوانههای خاصیتهای فراوانی دارند و در این میان، از جوانه شبدر به عنوان یکی از معجزات طبیعت یاد میشود که حاوی مقدار زیادی از ویتامین هاست و برای درمان کم خونی، کاهش وزن و کاهش ریسک ابتلا به سرطان و پوکی استخوان مورد استفاده قرار میگیرد.
جوانههای گیاه شبدر در گذشته یکی از پرکاربردترین گیاهان در طب سنتی بودهاند و گذر زمان باعث درک بهتر جایگاه این جوانهها شده است به طوری که در رقابت با بسیاری از مکملهای غذایی مصنوعی و غیر طبیعی عالی عمل میکند. علاوه بر این از جوانه شبدر برای بهبود وضعیت پوست و مو نیز استفاده میشود. در ادامه جهت اشنایی کاملتر با این خاصیتهای جوانه شبدر همراه ما باشید
خواص جوانه شبدر در طب سنتی
همانطور که اشاره شد این گیاه فواید زیادی برای بدن انسان دارد که برخی از آنها عبارتند از:
• کاهش وزن و لاغری
همانطور که مطلع هستید از جمله پیش نیازهای دست یابی به اندامی ایده آل داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب میباشد. جوانه شبدر بسیار کم کالری است و مقدار زیادی فیبر دارد که با کاهش اشتها از پرخوری جلوگیری میکند و با اضافه کردن آن در سالاد خود میتوانید به راحتی به رژیم غذایی پایبند بمانید.
• بهبود سندرم پیش از قاعدگی
یکی از مواردی که خانمها با آن روبهرو هستند سندرم پیش از قاعدگی است که استروژن موجود در جوانههای شبدر همانند استروژن موجود در بدن زنان عمل کرده و به بهبود افراد کمک میکند. همچنین این ماده یکی از بهترین مواد غذایی برای کاهش علائم دوران یائسگی و ورم پستان در زنان نیز میباشد.
• افزایش پلاکت خون
جوانه شبدر مقدار زیادی ویتامین K دارد که در تولید پلاکت خون موثر است و بدین ترتیب از لخته شدن خون جلوگیری میکند.
• درمان بیماری کب
مصرف جوانه شبدر باعث بهبود گردش خون و همچنین سم زدایی کبد میشود؛ به همین دلیل تاثیر بسزایی در درمان بیماریهای کبد همچون کبد چرب دارد.
• بهبود سیستم ایمنی
پیشتر نیز اشاره شد که جوانه شبدر حاوی مقدار زیادی از ویتامینها و مواد معدنی است و در بهبود گردش خون بدن نیز تاثیر گذار است. تمامی این موارد در کنار یکدیگر سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و شانس ابتلا به بیماریهای مختلف را کاهش میدهند.
• درمان کم خونی
یکی از مشکلات رایجی که ممکن است افراد مختلفی با آن روبهرو شوند کم خونی است که جوانه شبدر با افزودن مقادیر بالایی از آهن به افزایش و تولید گلبولهای قرمز خون کمک کرده و آن را بهبود میبخشد. همچنین مصرف به اندازه جوانه شبدر میتواند در جلوگیری از ابتلا به این بیماری موثر باشد.
• پیشگیری از سرطان
از جمله مهمترین فواید جوانه شبدر برای بدن تامین آنتی اکسیدانهایی است که به طور مستقیم باعث کاهش سلولهای سرطانی در بدن شده و خطر متاستاز سلولهای سرطانی را کاهش میدهد.
• جلوگیری از آلزایمر
با تامین آهن بدن و بهبود گردش خون، اکسیژن رسانی نیز بهبود یافته و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل هم کاهش مییابد.
• پیشگیری از بیماریهای قلبی
جوانه شبدر مقادیر زیادی فیبر دارد که با کاهش کلسترول خون از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکند.
• بهبود دیابت
همچنین فیبر موجود در این جوانهها باعث کاهش قند خون شده و برای مبتلایان به دیابت نوع ۲ مفید میباشد.
• تامین پروتئین، کلسیم و ویتامینها
علاوه بر ویتامینهای بسیاری که در جوانه شبدر وجود دارد، این گیاه منبع خوبی برای دریافت کلیسیم است که در تقویت استخوانهای بدن و کاهش ریسک ابتلا به پوکی استخوان یا شکستگی تاثیر گذار است.
همچنین پروتئینهای گیاهی مختلفی نیز در جوانههای شبدر وجود دارد که باعث شده است به عنوان بهترین منبع طبیعی پروتئین برای افراد گیاهخوار شناخته شود.
• سایر خواص
همچنین جوانه شبدر در بهبود بیماری های، چون افسردگی، تقویت مو و ناخن ها، جلوگیری از چین و چروک پوست و... نیز کاربرد دارد.
مصرف جوانه شبدر فوایدی برای پوست و مو دارد که عبارتند از:
• عملکرد به عنوان ضد آفتاب
ویتامین C یکی از مواد مغذی است که به وفور در جوانه شبدر وجود دارد و در مقابله با نور خورشید با خاصیت ضد التهابی، به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و از پوست در برابر اشعههای مضر و خطر آفتاب سوختگی محافظت میکند.
• اگزما و پسوریازیس
همانطور که اشاره شد این جوانهها خواص ضد التهابی دارند. این خاصیت برای درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات پوستی دیگر همچون اگزما نیز موثر است.
• تقویت مو و ناخن
مصرف جوانه شبدر با تامین ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن به تقویت و افزایش رشد مو و ناخنها کمک میکند.
ارزش غذایی جوانه شبدر
این جوانهها حدودا حاوی ۳۶ کالری، ۱ گرم چربی، ۳ گرم کربوهیدرات، ۳ گرم پروتئین و ۲ گرم فیبر در هر ۱۰۰ گرم از جوانه شبدر میباشد.
طرز تهیه جوانه شبدر
پس از آشنایی با خواص و فواید بسیار این جوانهها احتمالا شما نیز دوست دارید تا با طرز تهیه آن نیز آشنا شوید. بدین منظور باید در ابتدا مقدار مورد نیاز خود از دانههای شبدر را پاکسازی کرده و شستشو دهید. سپس آنها را درون ظرفی بزرگ ریخته و آن را با آب پر کنید و بگذارید یک الی دو روز خیس شوند.
پس از خیس خوردن دانهها به اندازه کافی، آب آن را دور ریخته و دانهها در ظرفی مناسب بریزید. در آخرین مرحله با یک پارچه مرطوب روی دانهها را بپوشانید به طوری که هوا جا به جا شود و آنها را در مکانی تاریک قرار دهید. حدودا پس از سه الی پنج روز مراقبتهایی همچون تعویض جای دانهها و مرطوب کردن دانهها آماده میشوند و قابل مصرف هستند.
برای نگه داری آنها نیز میتوانید از یک ظرف درب بسته در یخچال استفاده کنید.
روش مصرف جوانه شبدر
از این جوانهها میتوان با روشهای مختلفی استفاده کرد که عبارتند از:
۱. خام خوری: در هر وعده یک قاشق غذا خوری از جوانههای شبدر تازه را به خوبی جویده و میل کنید.
۲. افزودن در سالاد: که شامل اضافه کردن مقداری از جوانههای شبدر به انواع سالاد میشود.
۳. استفاده در غذا: از جوانه شبدر خشک نیز رایج است. بدین منظور جوانه شبدر را خشک کرده و با ترکیب دیگر سبزی جات و جوانهها سوپی پر خاصیت تهیه میکنند.
عوارض و مضرات جوانه شبدر
اگرچه این جوانهها خاصیت فراوانی دارند، اما رشد در یک محیط مرطوب و تاریک احتمال وجود باکتریهای بیماری زا را افزایش میدهد. به همین دلیل توصیه میشود کودکان و خانمهایی که در دوران بارداری یا شیر دهی هستند از جوانه شبدر استفاده نکنند.
همچنین طبع این جوانهها گرم وتر میباشد و ممکن است برای برخی از افراد مناسب نباشد.