دکتر نسرین امیدوار دکترای تخصصی علوم تغذیه جایگاه مغزها و دانهها در الگوی غذایی کشورهای خاورمیانه از جمله ایران را ویژه دانست و گفت: اقلیم متفاوت موجود در کشور زمینه را برای کشت و دسترسی بیشتر مغزها فراهم کرده است و علاوه بر این ایرانیان از مصرف دانهها و مغزها به دلیل قابلیت نگهداری طولانی مدت و مصرف راحت استقبال میکنند.
وی با اشاره به اینکه مغزها و دانهها سرشار از مواد مغذی مورد نیاز بدن همچون انواع ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین و البته چربی هستند، ادامه داد: امروزه بسیاری از افراد سعی در مصرف متعادل چربی به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماریهایی همچون مشکلات قلبی و عروقی دارند و از همین رو در خصوص میزان چربی موجود در آجیل نگران هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه اظهار کرد: دانهها و مغزها منابع غنی از چربیهای غیراشباع مورد نیاز بدن محسوب میشوند و اگر به اندازه مصرف شوند بسیار مفیدند. در حالی که چربیهای اشباع ناسالم در منابع حیوانی و چربیهای ترانس مضر در محصولات فرآوری شده وجود دارد، از همین رو مصرف متعادل دانهها و مغزها مشکلی ایجاد نمیکند.
به گفته دکتر امیدوار، مصرف بیش از ۳۰ گرم مغزها و دانههای متنوع معادل با یک مشت دست که حاوی ۱۸۰ تا ۲۲۰ کیلوکالری است، توصیه میشود.
دکترای تخصصی علوم تغذیه در ادامه تصریح کرد: افراد، به ویژه گیاهخواران، باید مغزها و دانههای متنوع را در سبد میان وعده روز خود قرار دهند. همچنین بسیاری از افراد در فرآیند کنترل وزن یا پیروی از رژیم غذایی خاصی همچون کتوژنیک، در میان وعدههای خود باید آجیل مصرف کنند.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه، رژیمهای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی نیز مصرف مغزهای بدون نمک به میزان ۳۰ گرم در روز را توصیه میکنند.
وی میزان کالری دانههای طعم دار شده با پوششهای مختلف را نسبت به نوع خام یا بو داده بدون نمک بیشتر اعلام کرد و گفت: آجیل خام یا بو داده بدون نمک، سالمترین انتخاب است، چراکه با فرآوری و افزودن پوششهای مختلف طعم دار و پفکی به دانهها و مغزها و افزایش کالری، مواد مغذی آنها رقیق میشود.
دکتر امیدوار با بیان اینکه در برخی مناطق برای افزایش مدت نگهداری دانهها و مغزها، مجبور به نمک سود کردن آنها هستند، اظهار کرد: آجیلهای بو داده نیز به علت از دست دادن رطوبت اضافه، باید در جای خنک نگهداری شود و به طور کلی قرار دادن مغزها و دانهها در مکانهای گرم و مرطوب توصیه نمیشود، چراکه محلی برای رشد حشرات فراهم میکند و غیرقابل استفاده میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه با تاکید بر اهمیت توجه به آلرژی زا بودن دانهها و مغزها در برخی افراد، عنوان کرد: در صورت بروز حساسیت بر اثر استفاده از دانهها و مغزها، مصرف باید به سرعت قطع شود.
وی در ادامه افزود: برخی افراد میوههای خشک از جمله کشمش و قیسی را با آجیل مخلوط میکنند که علی رغم مفید و مغذی بودن، انواع زرد و طلایی آن ممکن است آلرژی زا باشد، چراکه در برخی موارد برای بهبود رنگ و ظاهر این محصولات، با دود گوگرد آنها را فرآوری میکنند.
دکتر امیدوار در این خصوص ادامه داد: گوگرد مادهای حساسیت زاست، مصرف بیش از حد آن ممکن است سمی باشد و در افراد آلرژیک به این ماده منجر به مرگ شود.
وی تصریح کرد: در بسیاری از کشورها، تولید کننده موظف است اطلاعات مرتبط با به کارگیری دود گوگرد در فرآوری محصولات را روی بسته بندی درج کند، اما در کشور ما این قانون وجود ندارد، از همین رو آگاهی مصرف کننده در این خصوص از اهمیت بالایی برخوردار است و در صورت آلرژیک بودن باید مصرف این مواد قطع شود.
دکتر امیدوار در پایان گفت: در برخی کشورها، آلودگی سالمونلا و اشرشیاکلی بر اثر مصرف آجیل گزارش شده است که بر اثر نحوه نگهداری و بسته بندی غیربهداشتی ایجاد میشود. بر همین اساس توصیه میشود آجیل به صورت بوداده ساده یا خام و در بسته بندیهای کارخانهای بدون دخالت دست، تهیه و مصرف شود.