دکتر شینژی لی، استادیار و مدیر برنامه دانشکده داروسازی در دانشگاه ماکائو طی مطالعاتی گسترده به بررسی تاثیر ماهی قزل آلا بر کاهش فشار خون پرداخته است. وی در این رابطه میگوید: طبق تحقیقات ما، یک فرد بزرگسال با وزن متوسط ممکن است با مصرف حدود ۳ گرم در روز از اسیدهای چرب، فشار خون متوسطی را کاهش دهد.
اسیدهای چرب امگا ۳ یک ماده مغذی فراوان در ماهیهای چرب مانند ساردین و سالمون هستند، اگرچه مکملهای غذایی نیز برای دستیابی به اثرات سلامتی آن کار میکنند. در حالی که بسیاری از تحقیقات امگا ۳ را با افزایش شناخت مرتبط میکند، ارتباط آنها با فشار خون کمتر مشخص است. برخی از مطالعات اسیدهای چرب امگا ۳ را با فشار خون پایین مرتبط میدانند، اگرچه شواهد قطعی نیست.
مکمل روغن ماهی به طور متوسط حاوی ۳۰۰ میلی گرم امگا ۳۳ در هر قرص است و ماهی آزاد اقیانوس اطلس و ماهیهای قزل آلا چهار تا پنج اونس حدود سه گرم اسیدهای چرب امگا ۳ را در خود دارند.
دکتر لی توضیح میدهد: بیشتر مطالعات بر روی مکملهای روغن ماهی به جای EPA و DHA امگا ۳ مصرف شده در غذا گزارش شدهاند که نشان میدهد مکملها ممکن است جایگزینی برای کسانی باشد که نمیتوانند به طور منظم ماهیهای چرب مانند سالمون بخورند. به گزارش سیناپرس، مکملهای جلبک با اسیدهای چرب EPA و DHA نیز گزینهای برای افرادی است که ماهی یا سایر محصولات حیوانی مصرف نمیکنند.
یک وعده ماهی قزل آلا با بیماران مبتلا به فشار خون چه میکند؟
این مرور دادههای ۷۱ کارآزمایی بالینی را بررسی کرد که رابطه بین فشار خون و اسیدهای چرب امگا ۳ DHA و EPA را در بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا یا اختلالات کلسترول مطالعه میکردند. کارآزماییهای بالینی از سال ۱۹۸۷ تا ۲۰۲۰ در سراسر جهان انجام شد. نتایج شامل اطلاعات سلامتی تقریباً ۵ هزار نفر در سنین ۲۲ تا ۸۶ سال بود. افراد شرکت کننده در آزمایشها مقدار توصیه شده اسیدهای چرب خود را از طریق غذا یا مکملها برای حدود ۱۰ هفته مصرف کردند.
مطالعات فوق نشان داد فشار خون بالا در افرادی که روزانه بین دو تا سه گرم اسیدهای چرب امگا ۳ ترکیبی DHA و EPA مصرف میکردند نسبت به بزرگسالانی که مصرف نمیکردند کمتر بود. خوردن بیش از سه گرم امگا ۳ در بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا یا چربی خون بالا تفاوت زیادی ایجاد کرد.
در این پژوهش همچنین مشخص شد با مصرف روزانه سه گرم امگا ۳، میانگین فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا حدود ۴.۵ میلی متر بر جیوه کاهش یافت. کسانی که فشار خون بالا نداشتند، فشار خونشان ۲.۰ میلی متر بر جیوه کاهش یافت. به گزارش سیناپرس، خوردن ۵ گرم امگا ۳ فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون تا ۴.۰ میلی متر بر جیوه کاهش داد.
دکتر لی نتیجه گیری میکند: مطالعه ما نشان میدهد که اسیدهای چرب امگا ۳ EPA و DHA ممکن است خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را به ویژه در میان افرادی که قبلاً مبتلا به فشار خون بالا تشخیص داده شدهاند، با کمک کاهش فشار خون کاهش دهند.
منبع: سیناپرس