آفتابنیوز : بادام هندی در درمان بیماری دیابت، کم خونی و نیز درمان سنگ کیسه صفرا مؤثر است. این خوراکی با ایجاد یک سیستم دفاعی متشکل از آنتیاکسیدان، به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکند.
بادام هندی درواقع نوعی مغز از خانواده Anacardiaceae است؛ انبه و پسته نیز از همین خانواده هستند. این خوراکیها در اصل به سواحل شمال شرقی برزیل تعلق دارند و بهطور گسترده، در مناطقی که آبوهوای گرمسیری دارند کشت میشوند. بادام هندی در کشورهایی مثل هندوستان، سریلانکا، کنیا و تانزانیا کشت میشود. این مغز به قسمت انتهایی میوهای بهنام سیب بادام هندی (Cashew apple) چسبیده و در برزیل، آسیا و آفریقا، مصارف متنوعی دارد.
بادام هندی بسیار مغذی و یکی از خوراکیهای سرشار از پروتئین است. مواد معدنی ازجمله مس، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، پتاسیم و زینک (روی) بهفراوانی در این خوراکی یافت میشود. سدیم نیز بهمیزان اندکی در بادام هندی وجود دارد. این بادام حاوی ویتامینهایی ازجمله ویتامین C، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3 یا نیاسین، ویتامین B6، فولات، ویتامین E و ویتامین K است. این ویتامینها منبع اسید اولئیک هستند که در صورت مصرف درست، میزان مناسبی از چربی اشباعشده و اندکی از چربی اشباعنشده بدون کلسترول را به بدن میرساند.
خواص بادام هندی بسیار شگفتانگیز هستند که درادامه آنها را بررسی میکنیم. مطالعهی خواص بادام زمینی شما را قانع میکند که حتما این خوراکی خوشمزه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
۱. جلوگیری از بیماریهای قلبی
بادام هندی منبع مناسبی از چربیهای سالم غذایی است و در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی مؤثر است. این ماده به جذب ویتامینهای محلول در چربی مثل ویتامین D، ویتامین A، ویتامین E و ویتامین K کمک میکند. این خوراکی همچنین اسیدهای چرب ضروری برای رشد مغز و لختهشدن خون را تولید میکند که از جملهی آنها میتوان به چربیهای اشباعنشدهی MUFA و PUFA اشاره کرد. این چربیها برای قلب مفیدند و در کاهش کلسترول مضر (LDL) مؤثر هستند. بیماران دیابتی نیز در صورت مصرف بهمیزان مناسب، از مزایای این خوراکی بهرهمند میشوند.
مصرف بیشازاندازهی چربیهای اشباعشده باعث افزایش کلسترول مضر LDL میشود که برای افرادی با بیماریهای قلبی عروقی مثل آترواسکلروز یا سختشدن سرخرگها خطرناک است. تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از چربیهای اشباعنشده بهجای چربیهای اشباعشده، به افزایش کلسترول HDL، کاهش سطح تری گلیسیرید و کاهش فشار خون کمک میکند. مصرف خوراکیهایی مثل بادام هندی، ماهی و روغنهای گیاهی مثل روغن زیتون و کانولا میتواند چربیهای اشباعنشدهی سالم موردنیاز بدن را تأمین کند.
۲. اعصاب و عضلات سالم
بادام هندی یکی از خوراکیهای سرشار از منیزیم است که برای رشد سالم استخوانها، ماهیچهها، بافتها و ارگانهای بدن حیاتی است. منیزیم در کنترل فشار خون، تقویت سیستم ایمنی، کنترل عملکرد اعصاب و قدرتبخشیدن به استخوانها نقش دارد. این ماده همچنین در عملکرد متابولیک، فعالیت انسولین و تنظیم سطح قند خون مؤثر است. کمبود منیزیم میتواند متابولیسم کلسیم و هورمونهای تنظیمکنندهی آن را تحتتأثیر قرار دهد.
۳. کاهش خطر ابتلابه دیابت
بادام هندی حاوی مقدار اندک قند و کلسترول مضر است که باعث میشود مصرف آن برای بیماران دیابتی بیضرر باشد و حتی میتواند خطر ابتلابه دیابت نوع ۲ را کاهش دهد.
۴. ایمنی بدن در برابر شیمیدرمانی
تحقیقات نشان دادهاند خوراکیهای غنی از آنتی اکسیدان هایی مثل اسیدهای آناکاردیک، کارتنولها و کالدولها برای افرادی که تحت شیمیدرمانی هستند و از سرطان یا تومور رنج میبرند، بسیار مؤثر است. بادام هندی مادهای برای جذب نسبتا سادهی پروتئین است که به این بیماران توصیه میشود.
۵. تقویت شکلگیری سلولهای قرمز خون
بادام هندی غنی از ماده معدنی مس است که در متابولیسم آهن نقش دارد و به شکلگیری سلولهای قرمز خون کمک میکند. این ماده همچنین برای تقویت قدرت استخوانها و سیستم ایمنی بدن نیز مفید است. سیستم عصبی و اسکلتی بدن از دیگر مواردی بهشمار میروند که تحتتأثیر این مادهی معدنی هستند. کمبود مس در بدن میتواند به پوکی استخوان، ضربان قلب نامنظم و کمخونی منجر شود.
۶. تقویت استخوان و بهداشت دهان و دندان
فسفر برای رشد سالم استخوان و دندانها حیاتی است که میزان زیادی از آن در بادام هندی یافت میشود. این ماده در سنتز پروتئین، جذب کربوهیدرات و چربیها و همچنین حفظ سلامت سلولی نقش دارد.
۷. کاهش خطر ابتلابه کمخونی
بادام هندی یکی از منابع غذایی آهن است که نقش اساسی در انتقال اکسیژن به سراسر بدن دارد. این ماده به عملکرد مؤثر آنزیمها و سیستم ایمنی نیز کمک میکند. کمبود آهن در رژیم غذایی به خستگی و کمخونی منجر میشود و حساسیت بدن نسبتبه عفونتها را افزایش میدهد.
۸. جلوگیری از سنگهای صفراوی
سنگهای صفراوی معمولا از کلسترول تشکیل شدهاند و در کیسهی صفرا انباشته میشوند. مصرف منظم مغزهای سالمی مثل بادام هندی خطر ابتلابه سنگ صفرا را کاهش میدهد.
۹. تقویت سیستم ایمنی بدن
زینک یا روی نقش مؤثری در قدرتبخشیدن به سیستم ایمنی بدن در برابر عفونتهای میکروبی دارد. خوشبختانه میزان چشمگیری از آن در بادام هندی وجود دارد. از دیگر خواص روی میتوان به سنتز پروتئین (ساخت پروتئین) و بهبود زخم ها اشاره کرد. مصرف زینک در دوران بارداری برای رشد بهتر جنین و همچنین در سنین کودکی برای حفظ ثبات و قدرت بدن کودکان بسیار حیاتی است.
موارد استفاده از بادام هندی در آشپزی
مغز این نوع بادام در حالتهای مختلف بوداده، ساده، نمکی یا بدون نمک بسیار خوشمزه است. میتوان بادام هندی را در بسیاری از غذاهای گیاهخواری و غیرگیاهی و انواع شیرینیها مثل کلوچه، بیسکویت و بستنی اضافه کرد.
بادام هندی دارای خواص دارویی و صنعتی زیادی است و در گویان و سراسر آمازون هواداران بسیاری دارد.
عصارهی غلاف بادام هندی
عصارهای که از غلاف بادام هندی تهیه میشود، محصولی جانبی است و در صنعت کاربردهای فراوانی دارد. این عصاره منبع طبیعی فنول است. این مادهی خام در تولید دارو، حشرهکش، رنگ، پلاستیک، رزین و برای جلوگیری از آسیب موریانه به چوب کاربرد دارد. عصارهی غلاف بادام هندی بهدلیل خواص دارویی و وجود آنتیاکسیدان، خاصیت آنتیبیوتیکی دارد و برای درمان دندان درد، جذام، عفونت قارچی، زگیل و کمبود ویتامین C استفاده میشود.
پوست و برگ درخت بادام هندی
پوست و برگ درخت این نوع مغز بادام خواص دارویی دارد و در درمان اسهال و کولیک یا قلنج مؤثر است. از عصارهی برگ درخت بادام در کاهش قند خون و فشار خون استفاده میشود. روغنهایی که از دانههای این گیاه گرفته میشود در تولید حشرهکش کاربرد دارد. عصارهای که از پوست درخت تهیه میشود خواص مرطوبکننده دارد. از این عصاره در دهانشویه برای درمان زخم دهان، درمان گلودرد و نیز درمان آنفولانزا استفاده میشود. جوشاندن برگ درخت بادام با آب، در کاهش تب و درمان درد بدن مفید است.