آفتابنیوز : یتیمک یکی از غذاهای محلی استان بوشهر بوده که حاوی انواع ویتامینهای A ، C ، D ، گروه ویتامینهای B مانند B۱، B۲، B۳، B۶ ، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، کلسیم، پروتئین، فیبر، قند، منگنز، منیزیم، روی (زینک)، فسفر و آهن است.
برای بررسی خواص یتیمک و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
مهمترین خواص یتیمک
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره مهمترین خواص یتمیک اظهار کرد: یتیمک جزء غذاهای رژیمی است بنابراین برای افرادی که قصد دارند به تناسب اندام برسند، بسیار مفید است.
وی درباره خواص دیگر یتیمک بیان کرد: این غذا به علت داشتن فیبر نقشی موثر در بهبود عملکرد رودهها، هضم بهتر غذا و رفع یبوست دارد.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: یتیمک به علت وجود کلسیم، منیزیم و فسفر استخوانها و دندانها را محکم و از بروز پوکی استخوان و آرتروز در افراد جلوگیری میکند.
عظمایی تأکید کرد: یتیمک حاوی پروتئین گیاهی است بنابراین به تقویت عمومی، افزایش انرژی و عضلانی شدن بدن کمک میکند، این غذا تأثیری چشمگیر در شادابی و طراوت پوست و مو دارد.
وی تصریح کرد: یتیمک به علت داشتن ویتامینهای A و C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند، این غذا نقشی موثر در تصفیه خون و دفع سموم از بدن دارد.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی یادآوری کرد: یتیمک به علت داشتن آهن برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است، اما نباید در مصرف آن زیادهروی شود.
مواد لازم برای تهیه یتیمک (چهار تا پنج نفر)
بادنجان پنج عدد
پیاز متوسط ۲ عدد
لوبیا چشم بلبلی ۱.۵ پیمانه
تمبر هندی یک بسته
آب یک تا ۱.۵ لیوان
روغن کنجد، دنبه یا زیتون به مقدار لازم
فلفل سیاه و پودر زرچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه یتیمک
لوبیا را از قبل خیس سپس آب را عوض کنید و بپزید.
- پیازها را در ماهیتابه نگینی خُرد کنید و با کمی روغن تفت دهید.
- پودر زرچوبه و فلفل سیاه را به پیازهای تفت داده شده بیفزایید.
- بادنجانها را پوست بکنید سپس آنها را داخل محلول آب و نمک بگذارید تا مواد تلخ آن (سولانین) خارج شود.
- بادنجانها را مکعبی خُرد و به پیازهای تفت داده شده اضافه کنید.
- تمبر هندی را در آب جوشیده شده ولرم خیس سپس آن را صاف و به سایر مواد اضافه کنید.
- لوبیای پخته شده را هم به مواد بیفزایید.
- آب را به مواد اضافه و صبر کنید تا یتیمک در حرارت ملایم به خوبی بپزد.
- یتیمک را با نان تازه میل کنید.
منبع: باشگاه خبرنگاران