اسماعیل الهیاری معاون سلامت اداره کل دامپزشکی ارومیه، در خصوص نحوه تشخیص تخم مرغ سالم افزود: پوسته تخم مرغ سالم بدون ترک و شکنندگی است و بوی تعفن و علایم فساد را ندارد.
وی با بیان اینکه تخم مرغ تازه دارای اتاقک هوایی کوچک و سفیده آن غلیظ است، ادامه داد: سفیده غلیظ و رقیق، از یکدیگر قابل تفکیک است و زرده آن کروی، دارای رنگ روشن، بدون لکه و در مرکز تخم مرغ قرار دارد و سفیده آن نیز ظاهری ابری و غیر شفاف دارد.
الهیاری با بیان اینکه دمای نگهداری تخم مرغ زیر ۱۲ درجه سانتی گراد و بسته بندی آن نیز با درج کامل مشخصات است، ادامه داد: در تخم مرغ کهنه نسبت سفیده غلیظ به رقیق کاهش یافته، ضخامت غشا کم است. زرده خاصیت کروی نداردو پهن بوده و همچنین اتاقک هوایی بزرگ و سفیده شفاف است و پوسته خارجی نیز کدر و بد رنگ است.
وی همچنین درباره مشخصات تخم مرغ فاسد اظهارکرد:، سفیده آن به دلیل فساد ناشی از باکتری، صورتی تا رنگین کمانی است. پوسته خارجی در این نوع کاملاً کدر و بر رنگ است و سفیده و زرده آن با هم مخلوط شده است. محتویات داخلی نیز بوی تعفن میدهد. عوامل ناشی از کپک زدگی نیز به صورت لکههای قارچی با رنگهای سیاه و سبز ممکن است دیده شوند.
این مسئول با بیان اینکه مصرف سرانه تخم مرغ در کشور ما ۱۰ کیلوگرم و در کشورهای پیشرفته ۲۴ کیلوگرم است، ادامه داد: ایران هفتمین کشور تولید کننده تخم مرغ در آسیا و پانزدهمین کشور تولید کننده تخم مرغ در جهان است. نکته مهمی که باید به آن توجه نمود این است که گوشت مرغ و تخم مرغ، سهم بسیار زیادی را در تأمین پروتئین و سلامت جامعه دارند.
معاون سلامت دامپزشکی استان درباره اینکه آیا شستن تخم مرغ برای نگهداری در یخچال کار درستی است یا نه، گفت: شستشوی برای نگهداری تخم مرغ، در منازل، کار صحیحی نیست چرا که سبب مرطوب شدن سطح تخم مرغ شده و در نتیجه رطوبت لازم برای انتقال عوامل بیماری زا از سطح به داخل تخم مرغ فراهم میشود. اما در هنگام استفاده از تخم مرغ شستن آن هیچ مانعی نخواهد داشت.
الهیاری بیان کرد: شهروندان در هنگام خرید باید دقت کنند که محصول دارای پروانه بهداشتی از سازمان دامپزشکی باشد، چرا که صدور این پروانه نشان از گذراندن شاخصهای کنترلهای بهداشتی را دارد و. شرایط نگهداری تخم مرغ نیز مهم میباشد و با توجه به فسادی پذیری تخم مرغ حفظ زنجیره سرد این فرآورده از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی تاکید کرد: باید دانست که عمر ماندگاری تخم مرغهای بسته بندی شده برای منازل از زمان تولید تا انقضا در دمای ۱۲ درجه سانتی گراد، یک ماه است. از خرید تخم مرغهای بدون نام و نشان خاص نیز باید جلوگیری نمود.
الهیاری گفت: با توجه به دستورالعمل اجرایی طرح ارتقا کیفیت تخم مرغ کلیه واحدهای عرضه کننده تخم مرغ به ویژه فروشگاههای زنجیرهای باید این محصول فسادپذیر را در یخچال نگهداری و عرضه نمایند و در صورت عدم رعایت زنجیره سرد با واحدهای متخلف طبق مقررات سازمان دامپزشکی کشور و از طریق مراجع قضائی برخورد قانونی خواهد شد.