در یک دهه گذشته، شاهد تحقیقاتی بودهایم که تفاوتهای مهم بین انواع مختلف چربی در بدن انسان را روشن میکند. بخشی از این تحقیقات بر روشهایی متمرکز که ما با استفاده از آنها میتوانیم چربی بد را برای مقابله با چاقی ، به چربی خوب تبدیل کنیم.
یک مطالعه جدید منجر به شناسایی مولکولی شده است که میتوان آن را برای پیشگیری از چاقی مورد استفاده قرار داد ، این تحقیقات به رهبری دانشمندان دانشگاه بن، بر تفاوتهای مهم بین چربی سفید و چربی قهوه ای، متمرکز است. در حالی که چربی سفید به شکل گوشت اضافه در بدن ذخیره میشود، چربی قهوهای برای تولید گرمای مورد نیاز بدن، لیپیدها و گلوکز را میسوزاند و لذا برای انسانها مفید است.
اما با توجه به انبوه وسایل گرماساز زمستانی چندان به چربی قهوهای نیز نیاز نیست. علاوه بر این، سبک زندگی مبتنی بر مصرف رژیمهای غذایی پر انرژی و ورزش کم، سلامت سلولهای چربی قهوهای بدن را به خطر میاندازد. این عوامل باعث میشود عملکرد آنها بدتر شود و سلولهای مذکور در نهایت از بین بروند. مرگ این سلولها در سایر نقاط بدن باعث آزاد شدن الگوهای خاصی از متابولیتها میشود، بنابراین دانشمندان به طور خاص این پدیده را در چربی قهوهای بررسی کردند.
دکتر برت نیهمن نویسنده این مطالعه توضیح میدهد: «مشخص است که سلولهای در حال مرگ ترکیبی از مولکولهای پیام رسان را آزاد میکنند که بر عملکرد مولکولهای همسایه خود تأثیر میگذارد. ما میخواستیم بدانیم آیا این مکانیسم در چربی قهوهای نیز وجود دارد یا خیر.
آزمایشات این تیم شامل قرار دادن سلولهای چربی قهوهای در معرض استرس شدید برای شروع مرگ آنها بود. دانشمندان دریافتند که این سلولها مولکولی به نام پورین اینوزین را در مقادیر زیاد ترشح میکنند که به نوبه خود باعث تحریک مصرف انرژی در سلولهای چربی قهوهای سالم همسایه میشود. موشهایی که رژیمهای غذایی پرچرب داشتند و با اینوزین تحت درمان قرار گرفتند، لاغرتر از موشهای دیگر باقی ماندند و به دیابت مبتلا نشدند؛ لذا انتظار میرود این روش درمانی در آینده قابل استفاده باشد.