بید گیاهی پرخاصیت و طبع آن سرد وتر است که خواصی مشابه آسپیرین دارد؛ برای درمان سردرد میتوانید برگ تازهی درخت بید را کوبیده و ضماد آن را مانند حنا بر سر بگذارید یا اگر برگ تازهی درخت بید در دسترس نبود با عرق بید سر را بشویید.
برای از بین بردن بوی بد دهان و عفونتهای آن کافی است پوکه درخت بید (فوت فوته) را ساییده و صبح و شب دهان را با آن مسواک بزنید؛ برای از بین بردن جوشهای ناحیه دهان و زبان باید جوهر تباشیر را با عرق بید ترکیب و روزی سه مرتبه دهان را با آن غرغره کنید.
عرق بید تب بر است و حتی برای درمان سرما خوردگی میتوان روزی ۲ استکان عرق بید بنوشید؛ برای رفع حساسیت بینی و عطسه، عرق بید را استنشاق کنید؛ برای درمان چرک گوش هم دو قطره از آب برگ بید را درون گوش بچکانید.
حیدرعظمایی، محقق و پژوهشگر طب سنتی اظهار کرد: شربت بید ترکیبی از بید، شاتره، کاسنی و سکنجبین است؛ این شربت حاوی ویتامین آ، ب، ب ۱، ب ۲، ب ۳، ب ۶، کربوهیدراتها، سدیوم، پتاسیوم آهن، منیزیم، زینک، قند و ... است.
وی ادامه داد: از جمله مهمترین خواص این شربت میتوان به تاثیر آن بر رفع غلظت خون و تصفیه خون اشاره کرد، استفاده از این شربت موجب پاکسازی کبد و کلیهها و دفع سنگهای صفراوی میشود همچنین خوردن این شربت در فصل تابستان برای رفع آتش و گرمازدگی استفاده میشود.
عظمایی گفت: خوردن شربت بید تاثیر چشمگیری بر پیشگیری و درمان خارش بدن، اگزما، جوش و پاکسازی پوستی دارد به عبارتی دیگر خوردن این شربت موجب تقویت و حفظ سلامت و زیبایی پوست و مو میشود و خوردن این شربت برای افرادی با مزاج صفراوی و دارای طبعهای گرم و خشک مفید است و تاثیر زیادی بر بهبود نارسایی کبدی و یرقان یعنی زردی دارد.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی تصریح کرد: استفاده از این شربت برای متعادل کردن بدن افراد لاغر اندام و طبع خیلی گرم بسیار مفید است، ترکیب این مواد خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و استفاده از آن موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود، به عبارتی دیگر خوردن آن بدن را در مقابل انواع بیماریها محافظت میکند.
وی تصریح کرد: نوشیدن شربت بید موجب تقویت و تنظیم ضربان قلب و کنترل قند و فشار چربی خون میشود و تاثیر چشم گیری بر کنترل بیماریها و اختلالات پوستی دارد.
عظمایی درباره طرز تهیه شربت بید گفت: برای تهیه این شربت به یک لیتر عرق بید، نیم لیتر عرق شاتره، نیم لیتر عرق کاسنی و ۲ لیوان سکنجبین احتیاج داریم و کافی است مواد ذکر شده را با هم ترکیب و ۲ تا ۳ لیوان از آن را در طول روز میل کنید.