ویتامین K در سبزیجات برگدار، حبوبات تخمیر شده و در برخی از غذاهای چرب و حیوانی مانند زرده تخم مرغ، جگر و پنیر وجود دارد. ویتامین K برای لخته شدن خون ضروری است و به تجمع کلسیم در استخوانها و دندانها کمک می¬کند.
ویتامین K به اشکال مختلفی وجود دارد که به طور سنتی به دو گروه تقسیم میشود:
ویتامین K۱ (فیلوکینون): رایجترین شکل ویتامین K است و در گیاهان، به ویژه سبزیجات برگ¬دار مانند کلم پیچ و اسفناج یافت میشود.
ویتامین K۲ (مناکینون): این شکل در غذا بسیار نادرتر است و عمدتا در مواد غذایی حیوانی و مواد غذایی تخمیر شده یافت میشود.
ویتامین K۲ یک خانواده بزرگ از ترکیبات، از جمله مناکینون-۴ (MK-۴) و مناکینون-۷ (MK-۷) است.
MK-۴: در مواد غذایی حیوانی مانند جگر، زرده تخم مرغ و پنیر یافت میشود.
MK-۷: با تخمیر باکتریایی تولید میشود و در مواد غذایی تخمیر شده مانند میسو و کلم ترش یافت میشود. همچنین توسط باکتریهای روده تولید میشود.
دوز مناسب ویتامین کا
توصیههای غذایی فعلی بین ویتامین K۱ و K۲ تمایز قائل نمیشوند. برای افراد ۱۹ ساله و بالاتر، میزان مصرف کافی ویتامین کا برای زنان ۹۰ و برای مردان ۱۲۰ میکروگرم است. علاوه بر مواد غذایی، برای جذب ویتامین K میتوانید از مکملهای غذایی نیز استفاده کنید. از آنجایی که ویتامین K محلول در چربی است، مصرف آن با چربی باعث افزایش جذب آن میشود. به عنوان مثال، میتوانید کمی روغن به سبزیهای برگ دار اضافه کنید یا مکملهای خود را با یک وعده غذایی حاوی چربی مصرف کنید. خوشبختانه بسیاری از مواد غذایی غنی از ویتامین K۲ نیز سرشار از چربی هستند. لطفا بدون مشورت با پزشک از دوزهای بالای مکملهای ویتامین K استفاده نکنید، زیرا ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشند.