هزاران سال است که از زردآلو استفاده میشود. این میوه در سراسر جهان در دسترس قرار دارد و میتوان آن را بصورت خام، خشک و مربای زردآلو مصرف نمود. زردآلو این میوه شیرین فواید متعددی دارد و عصاره آن میتواند غلیظ باشد، اما میتوانید با اضافه کردن مرکبات و یا آب سیب، آن را رقیق کنید. این میوه کوهستانی اغلب در ییلاق رشد تولید میشود. این میوه پرخاصیت داری طبع سرد وتر است، اما نوع شیرین آن طبع گرمتری دارد. زردآلو ارزش غذایی زیادی دارد و دارای قند طبیعی میباشد که هضم آن بسیار راحت است. زردآلو غنی از ویتامینهای A، B، C، ریبوفلاوین (B۲) و نیاسین (B۳)، کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، گوگرد، سدیم و مقدار کمی مس، آهن و روی است. ورزشکاران بعد از ورزش میتوانند زردآلو بخورند به شرطی که پس از آن، آب میل نکنند. برگ زردآلو را میتوان در زمستان مصرف کرد و در تابستان آن را در آب خیس کرده و همراه با همان آب مصرف نمود.
خواص زردآلو برای سلامت بدن و درمان بیماریها
بهبود دستگاه گوارش:
اولین فایدهی عنوان شده از میوهی شیرین زردآلو مختص دستگاه گوارش است. فیبر محلول در زردآلو، حرکت روده را بهبود میبخشد که باعث دفع بهتر مدفوع میشود. علاوه بر این اسیدهای چرب را سریع تجزیه میکند که موجب بهبود هضم میشود. فیبر موجود در زردآلو یبوست و نفخ را درمان میکند.
درمان دیابت:
زردآلو کالری و کربوهیدرات کاملا پایینی دارد (این میوه شامل ۱۷ کالری و ۴ گرم کربوهیدرات میباشد) که برای دیابتیها مفید است و میتواند بخشی از رژیم غذایی افراد دیابتی باشد، فیبر زردآلو میتواند سطح قند خون را تنظیم کند.
همچنین شاخص گلیسمیک پایینی دارد، به این معنی که اثر پایدار بر روی سطح قند خون دارد. زردآلو غنی از ویتامین ایی است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکند و سطح قند خون را بهبود میبخشد
مبارزه با التهاب:
نه تنها زردآلو بلکه هسته آن در تسکین التهاب موثر است. در حقیقت، مطالعه انجام شده روی حیوانات نشان میدهد که چگونه روغن هسته زردآلو در برابر کولیت زخمی، که یک بیماری ملتهب روده است از بدن محافظت میکند.
زردآلو حاوی بتا - کریپتوزانتین است که میتواند از آرتروز و دیگر بیماریهای التهاب مفاصل جلوگیری کند. منیزیم در میوهها نیز میتواند درد التهابی را کاهش دهد. زردآلو به دلیل دارا بودن مقداری اسید سالسیلیک، برای درد مفاصل و رماتیسم مفید است.
بهبود بینایی:
مصرف زردآلو بطور منظم با کاهش خطر از دست رفتن بینایی مرتبط بوده است. اما مهمتر از هر چیزی، زردآلو غنی از کاروتنوئیدها، زانتوفیل رتینول و ویتامین آ است که میتواند از بیماریهای بینایی مرتبط با سالخوردگی جلوگیری کند و به رشد اطفال کمک مینماید.
همچنین کاربرد موضعی عصاره هسته زردآلو میتواند با تحریک تولید اشک، خشکی چشمان را کاهش دهد.
جلوگیری از آسیب کبد:
زردآلو میتواند از آسیب کبد جلوگیری کرده و از علایم بیماری چربی کبد (تجمع چربی در کبد) محافظت کند. جالبتر اینکه، زردآلو در بازسازی کبد موثر است.
محافظت از قلب:
پتاسیم موجود در زردآلو میتواند سطوح فشار خون را کاهش دهد، در نتیجه از حملات قلبی و بیماریهای قلبی مانند آترواسکلروز جلوگیری میکند. همچنین فیبر موجود در این میوها سطح کلسترول را کاهش میدهد.
زردآلو مجاری عروق را باز میکند. بدین جهت بهتر است آن را در ساعت ۱۰ صبح و ۵ عصر میل کنید. این میوه خاصیت آرام بخشی و نشاط آوری دارد؛ به همین دلیل مصرف آن برای افرادی که ناراحتی قلبی دارند، توصیه میشود.
کمک به کاهش وزن و متابولیسم:
فیبر میتواند مدتهای طولانی شما را سیر نگه دارد و این قطعا به کاهش وزن کمک میکند. ماده مغذی در زردآلو سلولهای ویژهای به نام تانسیت را تحریک میکنند که باعث میشود احساس سیری کنید. میوهها ممکن است متابولیسم را بالا ببرند که در نتیجه باعث کاهش وزن میشود.
افزایش سلامت استخوان:
زرد آلو به دلیل داشتن کلسیم یکی از مواد معدنی مهم، برای رشد و سلامت استخوانها به شمار میرود. از همه مهم تر، پتاسیم نیز برای جذب مناسب و توزیع یکنواخت کلسیم لازم است که در زردآلو وجود دارد. مطالعات همچنین نشان میدهند که زردآلو میتواند از دست دادن استخوان را معکوس کرده و حتی متابولیسم استخوان را در زنان یائسه تغییر دهد
درمان کم خونی:
زردآلو منبع خوبی از آهن است که به درمان کم خونی کمک میکند. آهن تولید هموگلوبین را بهبود میبخشد و این باعث افزایش کیفیت خون نیز میشود.
مفید در دوران بارداری:
زردآلو میوهای بسیار مغذی است و به دلیل داشتن دو ماده مهم به نام آهن و مس، مصرف آن در دوران بارداری توصیه میشود. علاوه بر این زردآلو به پیش گیری از عواقب مهلک در دوران بارداری کمک میکند.
درمان گوش درد:
اگرچه تحقیقات بسیار کمی در این زمینه صورت گرفته است، اما برخی منابع پیشنهاد میکنند که ریختن دو تا سه قطره روغن زردآلو داخل گوش آسیب دیده، درد را تسکین میدهد.
درمان مشکلات تنفسی:
مشکلات تنفسی شامل آسم، سرما خوردگی و آنفولانزا هستند. هم چنین ویتامین ایی موجود در زردآلو مانند یک آنتی اکسیدان عمل کرده و با رادیکالهای آزاد مبارزه میکند. این فرآیند ایمنی را افزایش میدهد و از مسائلی مانند سرماخوردگی و آنفلانزا جلوگیری میکند.
زردآلو غنی از بتا کاروتوئن است که به درمان تب نیز کمک میکند. برای رفع تب، زردآلو را خیس کرده و میل کنید. سپس آب گرم و عسل را بعد از آن بنوشید تا تب برطرف شود.
درخشندگی پوست:
در میان سبزیجات، هویج و در میوه ها، زردآلو بیشترین مقدار بتاکاروتن را دارند. این ماده از پوست در برابر اشعه ماواری بنفش محافظت مینماید. بتاکاروتن موجود در زرد آلو از پینه بستن و خشک شدن پوست جلوگیری میکند. پوسته پوسته شدن پوست و رنگ سفید یا خاکستری آن نشانه کمبود بتاکاروتن است.
زردآلو با لایه برداری پوست آسیب دیده، به بهبود پوست کمک میکند. در واقع از تجمع رنگ دانهها برای آشکار کردن سلولهای جدیدتر و روشنتر زیر پوست جلوگیری میکند.
میتوانید از روغن زردآلو و شکر برای لایه برداری صورت و بدن خود استفاده کنید. این یک لایه برداری عالی است که سلولهای مرده پوست را پاک میکند و پوست نرم به شما میدهد. همچنین جوشهای سیاه و منافذ پوست را نیز از بین میبرد. فقط اطمینان حاصل کنید که پوست قبل از استفاده از این لایه بردار کاملا تمیز باشد.
تاخیر در علائم سالخوردگی:
لایه بردار زردآلو به رفع سلولهای مرده پوست و از بین بردن خطوط ریز و چروکهای کوچک کمک میکند و سلولهای جدید پوست را قادر میسازد که دوباره رشد کنند.
روغن زردآلو به حفظ شفافیت پوست و الاستیسیته کمک میکند. این میتواند با دیگر روغنهای میوهای به عنوان یک ماسک صورت برای نرم کردن پوست به کار رود.
درمان اختلالات پوست:
زردآلو و مربای زردآلو به دلیل داشتن ویتامینهای ث و آ، برای پوستهای حساس عالی است. خواص ضد التهابی آن برای درمان اختلالات پوستی مانند درماتیت و اگزما موثر است.
روغن زردآلو در ترکیب با دیگر روغنهای اسانس دار، تاثیر آرامش بخشی روی اختلالات پوستی دارد. با این حال توصیه میشود قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید تا از هر گونه عوارض جانبی خودداری کنید.
گوشت زردآلو در پاک سازی آکنه مفید است. میتوانید برگهای زردآلو را مخلوط کنید تا عصاره آن را به دست آورید. مالیدن آن را به طور روزانه به درمان خارش ناشی از آفتاب سوختگی و اگزما کمک میکند.
ماسک زردآلو و عسل
ماسک زردآلو پوست صورت و گردن را نرم و لطیف میکند. برای رفع چروک صورت، آب زردآلوی تازه را با کمی شیر و عسل ترکیب کرده و پوست خود را با آن ماساژ دهید. البته قبل از انجام این کار پوست را با صابون گیاهی شستشو دهید.
کمک به رشد مو:
ویتامین ایی موجود در روغن زردآلو به افزایش رشد مو کمک میکند و مانع از ریزش مو میشود. این ویتامین در ترکیب با اسیدهای چرب، به عنوان ماده نگهدارنده به جلوگیری از آسیب به رادیکالهای آزاد عمل میکند.
درمان مشکلات پوست سر:
روغن زردآلو حاوی ویتامین آ و ایی است که از سلامت پوست محافظت کرده و آن را ترمیم میکند. بنابراین، یک درمان خانگی عالی برای مشکلاتی مانند خشکی سر، پسوریازیس، شوره سر، و اگزما است. این روغن رطوبت را به پوست سر و یا موهای خشک باز میگرداند.
خواص برگه زردآلو
برگه زردآلو دارای ویتامین D است که در رشد استخوان بسیار موثر است. همچنین وجود فلوئور در زردآلو موجب پیشگیری از پوسیدگی دندان میشود. همچنین مصرف آن برای هضم غذا و جلوگیری از یبوست مفید است. برای این منظور، ابتدا آن را شسته و سپس در آب خیس کنید تا یک شب در آب بماند. سپس یک دانه لیموترش در آن اضافه کرده و به صورت ناشتا همراه با همان آب میل کنید.
رفع تشنگی:
مصرف زردآلو، موجب رفع تشنگی و عطش میشود.
خواص و موارد مصرف زردآلو در طب سنتی
زردآلو میوهای ضد سرطان است به ویژه سرطان ریه و لوزالمعده.
برای از بین بردن ترک دست و پا برگ زردآلو را در روغن بادام زمینی خیس کرده و سپس استفاده شود.
برای رفع چین و چروک صورت آب زردآلوی تازه را با کمی شیر و عسل مخلوط کنید و پوست صورت را که از قبل با صابونهای گیاهی تمیز کرده اید را با این مخلوط ماساژ دهید.
شکوفههای خشک شده زردآلو برای بند آمدن خونریزی داخلی و بیرونی مفید است.
افرادی که پوست آنها خشک است میتوانند چند برگه خشک زردآلو را در روغن زیتون خیس کرده و سپس بکوبند و به عنوان ماسک بر روی صورت خود قرار دهند.
خوردن زردآلو برای افراد لاغر در فواصل غذا مفید است.
زردآلوی رسیده به علت دارا بودن ویتامینهای گروه B برای درمان بیماریهای عصبی و روحی، بی خوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و ... مفید است.
افراد که درگیریهای فکری زیاد دارند حتما زردآلو را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
برای رفع و درمان اسهال ۱۰ گرم برگ خشک زردآلو را با آب سرد میل نمایید
زردآلو برای خانمهای باردار عصرانه بسیار مفیدی میباشد.
عوارض جانبی مصرف زردآلو:
مصرف زردآلو به جز آلرژیهای عادی که برخی افراد ممکن است داشته باشند عوارضی ندارد. افرادی که حساسیت به گوگرد دارند باید در زمان مصرف زردآلو احتیاط بیشتری داشته باشند. سولفیت در اغلب زردآلوهای خشک شده وجود دارد که میتواند به طور جدی روی آسم تاثیر بگذارد و حملات آسم را تحریک کند و موجب ناراحتی شکم شود.
مضرات زردآلو
اشخاص سالخورده و کودکان باید از زیاد خوردن آن احتراز کنند. همیشه باید زردآلو را قبل از غذا خورد و همراه با آن هسته آنرا نیز تناول نمود، زیرا هسته زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آنرا آن آسان میسازد.
افرادی که ناراحتی کبدی دارند، نباید در مصرف زردآلو زیاده روی کنند.
مصرف بیش از اندازه زردآلو، منجر به بروز لکهای سفید بر روی پوست میشود.
زردآلو به دلیل داشتن طبع سرد برای سردمزاجان مضر است.
مصرف ناشتای زردآلو موجب دل پیچه و درد شکم میشود.
از مصرف زردآلو پس از خوردن غذاهای سنگین خودداری کنید.
خوردن آب سرد یا استحمام با آب سرد پس از مصرف زردآلو موجب گاز معده و نفخ میشود.
اگر پس از مصرف زردآلو دچار نفخ معده و احساس سنگینی شدید، مقداری دمنوش زیره، عرق زیره یا عرق نعناع بنوشید.
اغلب زردآلوهای خشک شده یا دیگر میوههای خشک شده مانند انجیر با سولفیت تهیه میشوند تا عمر آنها بیشتر باشد و مقاومت بیشتری در برابر اکسیداسیون و بی رنگ شدن در طی خشک شدن داشته باشند. سولفیت موجب ثابت ماندن رنگ میوه در فرآیند خشک شدن میشود. اما برای حالتهای حاد تنفسی در برخی افراد حساس مبتلا به آسم بسیار مضر میباشد؛ بنابراین افراد حساس به سولفیت بهتر است از میوههای خشک بدون سولفور که قهوهای رنگ هستند استفاده نمایند.
خواص روغن زردآلو
برای از بین بردن صدای گوش روغن مغز هسته زرد آلو را در گوش بچکانید تا سنگینی گوش را درمان میکند.
دم کرده برگ زردآلو برای قطع اسهال مفید است
روغن مغز هسته برای نرم کردن پوست بسیار موثر است
روغن تلخ هسته برای از بین بردنن ورم مقعد و خرد کردن سنگ مثانه مفید است.
برای خرد کردن سنگ مثانه ۵ گرم از روغن مغز تلخ زردآلو با احتیاط مصرف شود. سپس هر ۴ ساعت یک لیوان عرق خارشتری نوشیده شود.
روغن مغز هسته اگر تلخ باشد در از بین بردن کرم معده و روده موثر است.
فواید و مضرات هسته زردآلو
مغز هسته از نظر طب سنتی گرم و خشک است.
مغز هسته زردآلو آن تقویت کننده قوای جنسی است.
هسته زردآلو برای پیشگیری از نفخ مناسب است.
هسته تلخ زردآلو مواد سمی به نام اسید سیانیدریک و اسید پروسیک دارد؛ بنابراین خوردن هسته تلخ زردآلو مضر و خطرناک میباشد.