مدت هاست که بعضی افراد سعی کرده اند میزان استفاده از محصولات کارخانهای را در برنامه غذایی خود کاهش دهند، به همین دلیل به محصولات خانگی روی آورده اند. یکی از این تغییر رویکردها استفاده از ربهای خانگی است. البته این کار میتواند در ارتقای سلامت افراد تاحدودی تاثیرگذار باشد، چرا که مصرف برخی محصولات به صورت تازه و ارگانیک خاصیت بیشتری به همراه دارد، اما نباید فراموش کرد زمانی این امر خوب و تایید شده است که افراد از سلامت و بهداشت محصولات خانگی مطمئن باشند.
در صورتی که احتمال آلودگی برخی محصولات خانگی که به صورت عمده و بدون هیچ نظارتی به فروش میرسند زیاد است، در این شرایط میتوان گفت محصولات کارخانهای نسبت به این محصولات ارجحتر هستند، چرا که مدتی است در بسیاری از خبرگزاریها خبر مصرف بی رویه از بنزوات سدیم در ربهای خانگی خبرساز شده است.
مصرف مادهای که اگر بدون نظارت ارگانهای مربوطه و در اندازه غیراستاندارد مصرف شود میتواند عوارض مختلفی را برای سلامت شهروندان به همراه داشته باشد. اگر شما هم از جمله علاقهمندان ربهای خانگی هستید و از این ربها برای تهیه غذاهای خانگی استفاده میکنید با ما همراه باشید تا همه زیروبمها و راهکارهای شناسایی رب گوجه فرنگی سالم از تقلبی را بدانید. رب گوجه فرنگی
مراقب باشید گوجه کال به خوردتان ندهند!
برای درست کردن رب اولین و مهمترین مقوله گوجه فرنگی مرغوب است، برای همین باید گوجهها رسیده و آبدار باشند. متاسفانه برخی افراد سودجو برای تهیه ربهای خانگی که قصد فروش آنها را دارند، از گوجههای کال یا گوجههایی که بعضی از قسمت هایش سبز رنگ است، استفاده میکنند. باید بدانید که این قسمتهای سبز رنگ دارای مادهای سمی به نام سولانین هستند که این ماده قادر است سلامت افراد را به خطر بیندازد، بنابراین چه در تهیه ربهای خانگی و چه کارخانهای حتما باید از گوجه فرنگیهای رسیده استفاده شود.
التهاب دستگاه گوارش با رب کال
سولانین مادهای سمی است که مصرف آن برای انسان عوارض زیادی به همراه دارد که مهمترین آن ملتهب شدن روده و معده است، اما غیر از این مشکل، این ماده قادر است افراد را با مشکلاتی ازجمله ناباروری، التهاب پوست، گشادی کبد، شکم درد و... مواجه کند.
روش پخت رب خیلی مهم است؟
رب گوجه فرنگی خواص زیادی دارد؛ یکی از مهمترین خاصیت آن وجود آنتی اکسیدانی با نام لیکوپن است. این ماده در اکثر میوههای قرمز یافت میشود، اما منبع اصلی این ماده در گوجه فرنگی است. همان طور که میدانید برای تهیه گوجه فرنگی حرارت یکی از مهمترین مرحله در تهیه رب است که در این مرحله به دلیل دریافت حرارت، لیکوپن آزاد میشود، یعنی خاصیت آنتی اکسیدانی اش افزایش پیدا میکند، به همین دلیل میتوان ادعا کرد رب گوجه فرنگی یکی از محصولاتی است که به دلیل این فرایند، میتواند در سلامت افراد نقش بسزایی داشته باشد.
اما در اکثر اوقات ربهایی که در خانه و زیرنظر افراد غیرمتخصص تهیه میشود، میزان حرارت بیش از حد نیاز است؛ در این صورت میتوان گفت رب گوجه فرنگی که بیش از حد نیاز درمعرض حرارت باشد، نه تنها فاقد آنتی اکسیدان است بلکه دیگر جز مواد مغذی به شمار نمیآید. باتوجه به شرایط ذکر شده، اگر از مرحله ساخت ربهای خانگی اطمینان ندارید، بهتر است از ربهای کارخانهای استفاده کنید.
چرا پای تقلب به میان میآید؟
یکی از مزیتهای بارزی که ربهای خانگی نسبت به ربهای کارخانهای دارند، عدم وجود مواد افزودنی در آنهاست که این ویژگی ربهای خانگی را از ربهای کارخانهای متمایز کرده است. همچنین رب خانگی که زیرنظر خود فرد تهیه شود، میتواند قابل استفاده برای همه افراد خانواده باشد. به عنوان مثال با کنترل نمک، برای افرادی که فشارخون بالایی دارند رب خانگی قابل استفاده است. کودکانی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند باید از مواد غذایی استفاده کنند که فاقد گلوتن باشد.
برای همین ربهای خانگی میتواند برای آنها بهترین گزینه باشد چرا که فاقد گلوتن و مواد افزودنی است، اما وقتی پای خرید و فروش و سود دهی به میان میآید، برخی افراد ربهای خانگی خود را به فروش میرسانند، اما، چون ربهای خانگی در شرایط پاستوریزه و استریل کامل تهیه نمیشوند و در محیط غیر خلأ و ظرفهای قلندود پخت نمیشوند، احتمال کپک زدن در آنها زیاد است. برای همین پای تقلب به میان میآید و برخی افراد سودجو با افزودن مواد نگهدارنده سعی بر فروش ربهای خانگی دارند.
بنزوات سدیم در رب خانگی!
یکی از افزودنیهایی که روند کپک زدن محصولات را به تعویق میاندازد، بنزوات سدیم است که مادهای شیمیایی است. البته خود گوجه فرنگی دارای اسید بنزوئیک است؛ اما به میزانی نیست که از روند کپک زدن جلوگیری کند، به همین دلیل برخی افراد سودجو سعی بر این دارند با ماده نام برده شده این میزان سرعت روند کپک زدن ربهای گوجه فرنگی را به تعویق بیندازند. اما نمیدانند که میزان مجاز مصرف این ماده چقدر است.
مصرف بنزوات سدیم چه عوارضی دارد؟
اما میزان استفاده از این ماده شیمیایی در محصولات غذایی بسیار حائز اهمیت است و اگر در غلظت یک دهم درصد و کمتر مورد استفاده قرار بگیرد، هیچ مشکلی برای سلامت افراد ایجاد نمیکند، اما اگر این مقدار بیش از حد باشد، بنزوات سدیم میتواند با اسیدسیتریک ترکیب شود و ترکیب بنزل درست کند که یکی از مهمترین فاکتورهای سرطان زاست. این ترکیب علاوه بر افزایش خطر ابتلا به سرطان، بیماریهای گوارشی و کبدی را هم برای افراد به دنبال دارد، چون افراد غیر متبحر و غیرکارشناس از این ماده شیمیایی استفاده میکنند با میزان استاندارد آن آشنا نیستند و برای اینکه به هدف خود، یعنی عدم کپک زدن محصولات، برسند از بنزوات سدیم به میزان بیشتری استفاده میکنند.
میخواهید این سموم را دفع کنید؟!
یکی از بهترین راههای دفع سموم نوشیدن آب زیاد است یعنی بین ۸ تا ۱۲ لیوان باید روزانه آب بنوشید. این کار باعث پاکسازی کلیه میشود. برای پاکسازی سیستم گوارشی و کبد بهتر است از مواد آنتی اکسیدانی از جمله میوه و سبزیجات استفاده کنید. غیر از نوشیدن آب، اگر فردی احساس کند سمومی وارد بدنش شده است، برای پاکسازی بهتر است روزانه حداقل بین دو تا سه لیوان شیر یا ماست کم چرب استفاده کند.
دکتر متخصص صنایع غذایی گفت:
جز بنزوات سدیم، سم آلترامید هم در رب خانگی یافت میشود!
بنزوات سدیم سرطان زا هستند و در اکثر کارخانههای معتبر این ماده افزودنی مورد استفاده قرار نمیگیرد. اما ربهای خانگی که به قصد فروش مورد استفاده قرار میگیرند، چون هیچ نظارتی روی آنها نیست به میزان غیرمجاز از افزودنیها به خصوص بنزوات سدیم استفاده میکنند.
البته غیر از وجود بنزوات سدیم در ربهای خانگی غیر مجاز، ماده دیگری به نام آلترامید در این ربها وجود دارد. هنگام پخت گوجه فرنگی در خانه، چون خلأ وجود ندارد این سم تولید میشود در صورتی که در ربهای کارخانهای معتبر خبری از این سم نیست. به این دلیل که در کارخانهها حرارت با خلأ است و زیر دمای ۷۰ درجه رب تهیه میشود، به طور کلی در کارخانهها به دلیل کنترل و نظارتی که از سمت نهادهای نظارتی میشود هیچ ماده افزودنی غیرمجازی در ربهای گوجه فرنگی کارخانهای یافت نمیشود.
پودر زرشک را جایگزین رب گوجه فرنگی کنید!
به طور کلی اگر به رب مرغوب و معتبری دسترسی ندارید، میتوانید به جای آن از پودر زرشک استفاده کنید. همچنین افرادی که به بیماری سنگ کلیه مبتلا هستند، نمیتوانند از گوجه فرنگی و رب گوجه فرنگی به میزان فراوان استفاده کنند. به این دلیل که در گوجه فرنگی اگزالات وجود دارد و این ماده افراد را مستعد تشکیل سنگ کلیه میکند.
عضو هیات علمی گروه صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت:
غیر از بنزوات از چه ضد کپکهایی میتوان استفاده کرد؟
خانواده بنزوات و ترکیبات ضد کپکی مثل پروپیونات سدیم موارد دیگری هستند که ممکن است در محصولات خانگی به خصوص ربهای گوجه فرنگی استفاده شوند. به طور کلی توصیه میشود فرهنگ مصرف کننده ارتقا پیدا کند، به طور کلی افراد باید از محصولاتی استفاده کنند که پروانه ساخت، پروانه بهداشتی، پروانه استاندارد و سری ساخت داشته باشد. همچنین باید سیستم خودنظارتی شکل بگیرد، یعنی افراد از خرید محصولاتی که فاقد اعتبار هستند را خریداری نکنند.
مراقب رنگهای غیر مجاز هم باشید
وقتی از گوجه فرنگیها نامرغوب برای تهیه رب استفاده میشود، ممکن است رنگ این محصول با رنگ اصلی آن کمی متفاوت باشد. به خصوص که برخی افراد سودجو ممکن است به جای گوجه فرنگی از محصولات دیگری مثل کدو، نشاسته و ... استفاده کنند. در این شرایط برای رنگی بهتر، این افراد متوسل به رنگهای خوراکی یا غیر مجاز میشوند.
اگر رنگ خوراکیها در دوز مناسب مورد استفاده قرار نگیرد، مشکلات جسمانی زیادی را برای افراد به خصوص مشکلات گوارشی، کبد و کلیه به وجود میآورد. اگر میخواهید از رب خانگی استفاده کنید بهتر است خودتان در خانه انجام دهید تا با اصول بهداشتی و بدون تقلب تهیه شود. اگر میخواهید از رب خانگی استفاده کنید بهتر است خودتان در خانه انجام دهید تا با اصول بهداشتی و بدون تقلب تهیه شود.
در مورد نگهداری رب، این نکات را رعایت کنید
اگر میخواهید رب خانگی تان دچار کپک زدگی نشود، بهتر است روی رب را با یک لایه نازک روغن بپوشانید. در این صورت روند کپک زدگی به تاخیر میافتد. همچنین ربها باید در ظروف شیشهای نگهداری شوند. ظروف فلزی، حلبی و آلومینیومی ظروف مناسبی برای نگهداری ربها به خصوص ربهای خانگی نیستند. حتی ربهای صنعتی هم زمانی که در رب باز میشود باید محتویات آن در ظرف شیشهای منتقل شود.
رب گوجه فرنگی کپک زده را دور بریزید!
کپک ریشههای بسیار طولانی و درازی دارد که به عمق ماده نفوذ پیدا میکند، برای همین باید کل ظرف رب یا هر ماده دیگر را که کپک زده دور بریزید، چرا که با چشم مسلح عمق ریشه کپک قابل مشاهده نیست، بنابراین باید کل ظرف را معدوم کرد. در غیر این صورت مصرف محصولات کپک زده به دلیل اینکه دارای سموم قارچی مثل آفلاتوکسین هستند، فرد مصرف کننده را مستعد سرطان به خصوص سرطان کبد میکنند.
تشخیص رب مرغوب از طریق رنگ!
رب چه خانگی و چه کارخانهای باید رنگ طبیعی گوجه فرنگی را داشته باشد؛ یعنی نه خیلی قرمز باشد که در این صورت نشان دهنده استفاده از رنگهای افزدونی است و نه خیلی ارغوانی باشد که در این صورت میتوان گفت از گوجههای نامرغوب استفاده شده است. باید حد وسط یعنی بین رنگهای صورتی و قرمز باشد.
رب باید داخل روغن پخش شود!
وقتی رب گوجه فرنگی داخل روغن خوب پخش شود، یعنی رب مرغوبی است. اما اگر رب در روغن حالت گلوله گلوله شود، نشان دهنده کیفت بد رب گوجه فرنگی است که ممکن است غیر از گوجه فرنگی از ترکیبات دیگری مثل کدو، نشاسته و ... استفاده شده باشد. اگر رب را داخل روغن حرارت دهید و نقاط سیاه رنگی داخل روغن تشکیل شوند، بازهم این حالت نشان دهنده پایین بودن کیفیت رب است که حاوی ناخالصیهای زیادی است.
این موارد پارامتریهایی هستند که غیر از اینکه در قوطی را باز میکنید، میتوانید از این طریق مرغوبیت آن را چک کنید.
آیا تشخیص بنزوات در رب کار آسانی است؟
وجود افزودنیهایی مثل بنزوات سدیم با هیچ روشی قابل تشخیص نیست مگر اینکه با ابزارهای مخصوص آزمایشگاهی این کار انجام شود. برای همین تشخیص آن برای یک فرد مصرف کننده کار سختی است و با چشم غیرمسلح قابل شناسایی نیست. اگر با کپکهای کوچکی روی رب مواجه شدید بدانید که این موضوع نشان دهنده کیفیت بد رب نیست، بلکه نشان دهنده این است که تولید کننده از دوز کمتر بنزوات سدیم استفاده کرده است.
محصولات خانگی یا کارخانه ای؟
متخصص تغذیه بالینی و عضو هیات علمی دانشگاه گفت:امروزه به دلیل بالا رفتن ریسک سرطان و بیماریهای متابولیک مردم ترجیح میدهند از محصولات کارخانهای کمتر استفاده کنند و بیشتر به سمت محصولات خانگی روی آورده اند. البته به شرط آنکه محصولات خانگی زیر نظر خود فرد تهیه شوند و تمام نکات بهداشتی و استاندارد رعایت شود. اما اگر قرار باشد از ربها یا محصولات خانگی استفاده کنید که هیچ نظارتی روی آن نیست و به صورت عمده فروخته میشوند، بهتر است مصرف نشود، چرا که از صحت و سقم بودن شان هیچ اطلاعاتی در دست نیست و به احتمال زیاد آغشته به افزودنیهای زیادی هستند.
افزودنیهای مجاز را بشناسیم
به طور کلی افزودنیها به دو دسته تقسیم میشوند؛ یکسری از آنها به هیچ عنوان نباید به هیچ ماده غذایی افزوده شوند. اما سری دوم، در برخی مواد غذایی به اندازه مشخص و به میزان کم مورد استفاده قرار میگیرند. به بیان دیگر افزودنیهای مجاز به محصولاتی اضافه میشوند که کمتر در برنامه غذایی فرد قرار دارد. اما رب یک ماده غذایی است که به صورت روتین استفاده میشود به همین دلیل استفاده از مواد افزودنی در این محصول غیر مجاز است. به عنوان مثال بنزوات سدیم در رب گوجه فرنگی غیر مجاز است، اما متاسفانه خیلی از افراد سودجو از این مواد افزودنی استفاده میکنند تا از بروز کپک جلوگیری کنند.
افزودنیها اگر بیش از اندازه مصرف شوند چه میشود؟
عارضههای گوارشی و ریسک سرطان به خصوص سرطان دستگاه گوارش و بیماریهای خونی افزایش پیدا میکند. برای همین توصیه میشود اگر به محصولات خانگی به خصوص ربهای گوجه فرنگی معتبر و ایمن دسترسی ندارید از ربهای گوجه فرنگی صنعتی استفاده کنید، چرا که اگر در کارخانهها از مواد افزودنی استفاده شود، در حد مجاز و تحت نظارت متخصصان این کار انجام میشود.
چطور جلوی سرطان را بگیریم؟
برای جلوگیری از ابتلا به سرطان باید مصرف مواد آنتی اکسیدانی را افزایش دهیم. ویتامین E، ویتامین C و بتاکارتن که در ویتامین A دیده میشوند، جزء مهمترین ویتامینهایی هستند که در پاکسازی سموم و عدم ابتلا به سرطان نقش پررنگی دارند. برای دریافت این ویتامینها میتوانید به انواع و اقسام میوهها و سبزیجات روی بیاورید. ویتامین E منبع غذای اش روغنهای گیاهی مثلا روغن زیتون است. همچنین جوانه گندم ویتامین E بالایی دارد. هویج، انبه و کدو حلوایی، بتاکاروتن بالایی دارند.
سموم وارد کبد شده و از طریق ادرار از بدن دفع میشوند، به همین دلیل مصرف زیاد مایعات میتواند در پاکسازی کبد و کیله نقش بسزایی داشته باشد. همچنین ادرار در صبح نباید زرد تیره باشد و باید شفاف باشد