با اینکه اکثر متخصصان تغذیه پیشنهاد میکنند که تخم مرغ باید روزانه مصرف شود، زیرا سرشار از اسید آمینههای کامل است. اما مسئله مصرف روزانه این ماده غذای غنی سؤالاتی ا را در اذهان ایجاد کرده. سوالاتی از این دست که آیا با خوردن روزانه تخم مرغ دچار مسمومیت غذایی میشوید؟ خطر مسمومیت غذایی از تخم مرغ تا حد زیادی به نحوه نگهداری و آماده سازی آنها بستگی دارد. [چطور تخممرغ را درست بخریم و بپزیم؟]در واقع، تخممرغ مادهای نیست که بتواند باعث مسمومیت غذایی در افرادی شود که روزانه آنها را مصرف میکنند، بلکه مصرف تخممرغهای آلوده یا خام میتواند باعث مسمومیت شود. در این مطلب به برخی از عوامل موثر در بیماری به دلیل مصرف تخم مرغ اشاره شده است:
پخت ناکافی: تخم مرغ خام یا نیم پز، فرد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت سالمونلا قرار میدهد. البته غذاهای مختلفی وجود دارند که تخم مرغ خام در آنها به کار رفته است، به عنوان مثال سس سالاد، سس مایونز خانگی یا دسرهایی که ظاهری شبیه به موس دارند. سالمونلا عامل یکی از شایعترین مسمومیتهای غذایی هستند. سالمونلا میتواند تخمدانهای پرنده را آلوده کند و قبل از تخم گذاردن پرنده، وارد تخممرغ شود یا اینکه به هنگام تخم گذاردن پرنده، به پوسته تخم مرغ نفوذ کند. سالمونلا با پختن غذا از بین میرود، ولی غذاهایی که حاوی تخممرغ خام هستند (مانند سس مایونز) مشکلساز خواهند بود.
آلودگی متقابل: آلودگی در محل پخت، به عنوان مثال استفاده از سطحی که قبلا روی آن تخم مرغ خام قرار داده شده بود و تمیز نکردن آن در زمان پختن یا سرخ کردن تخم مرغ، این یک عمل به ظاهر جزئی است که میتواند منجر به آلودگی متقابل شود.
آلودگی در زمان ذخیره سازی: گذاشتن تخم مرغها در دمای اتاق یک راه آسان برای رشد باکتریها ایجاد میکند. بهتر است تخم مرغها را در یخچال قرار دهید تا از رشد باکتریها جلوگیری شود.
عادات رفتاری: دست زدن به تخم مرغ با دست شسته نشده یا لمس تخم مرغ دارای پوسته ترک خورده قطعا اجازه ورود باکتری را میدهد. خوردن تخم مرغی که پوسته آن شکسته یا کثیف است، خوب نیست.
رعایت این اقدامات ایمنی احتمال مسمومیت غذایی ناشی از تخم مرغ را به حداقل میرساند:
تخم مرغها را کاملا بپزید: زرده و سفیده باید سفت باشد. تخم مرغها را تا حدی بپزید که دمای داخلی آن به ۷۱ درجه سانتیگراد یا بیشتر برسد.
از تخم مرغ پاستوریزه استفاده کنید: این کار ایمنتر نیز هست، زیرا در این فرایند از تخم مرغ خام یا نیم پز استفاده میشود و تخم مرغ پاستوریزه برای عملیات حرارتی برای از بین بردن باکتریها پردازش شده است. تخم مرغ پاستوریزه محصولی است که در طی حرارت دهی به تخم مرغ و حذف باکتریهای آن تولید میشود. در طی پاستوریزه کردن تخم مرغ، زرده و سفیده از هم جدا شده و به صورت جداگانه یا ترکیبی بسته بندی میشوند. تخم مرغ پاستوریزه از لحاظ بافت کاملا شبیه به تخم مرغ معمولی است.
فورا در یخچال بگذارید: تخم مرغها را در یخچال در دمای ۴ درجه سانتیگراد یا بالاتر نگه دارید. تخم مرغ نباید برای مدت طولانی در یخچال بماند.
تازه بودن را بررسی کنید: تخم مرغهایی را که ترک یا کثیفی نشان میدهند یا تاریخ انقضای آنها گذشته است نخرید.
رعایت اقدامات بهداشتی: دست ها، ظروف و سطوح را پس از تماس با تخم مرغ خام کاملا بشویید. تخم مرغ منبع غنی از مواد مختلف مورد نیاز بدن از جمله پروتئینها و ویتامینها است.
با این حال، اگر در زمان پخت تخم مرغها اصول بهداشتی رعایت شود، میتوانند مزایای سلامتی زیادی داشته باشند. تخم مرغ به عنوان منبع مهمی از پروتئین با کیفیت بالا، حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری، ویتامینهای B ۱۲، D و A و همچنین مواد معدنی مانند سلنیوم و روی است. مصرف منظم تخممرغ به دلیل وجود کولین و آنتیاکسیدانهای لوتئین و زآگزانتین میتواند عملکرد ماهیچهها، فعالیت ذهنی و بینایی را توسعه دهد.
تخم مرغ خوردن مسمومیت ایجاد میکند؟
افسانه: اگر روزانه تخم مرغ مصرف کنم مطمئنا دچار مسمومیت غذایی خواهم شد.
واقعیت: خطر مسمومیت غذایی ناشی از تخممرغ در صورت درست نگهداری کردن و طبخ صحیح بسیار کم است. اکثر مردم میتوانند مصرف روزانه را تحمل کنند.
باور غلط: اگر تخم مرغ با پوسته آن تماس پیدا کند مضر است.
واقعیت: سالمونلا ممکن است در قسمت بیرونی پوسته باشد، اما اگر در خود مرغ نباشد، داخل آن باید تمیز باشد. شستن تخممرغها میتواند برخی از باکتریها را از بین ببرد، شستن بیش از حد تخم مرغها میتواند باعث ضعیف شدن پوسته شود.