مطالعات قبلی نشان داده بودند که میان مصرف ماهی و خطر ابتلا به زوال شناختی و زوال عقل در سالهای بعدی یک ارتباط پیشگیرانه وجود دارد.
نتایج این مطالعه جدید نشان میدهد که در بزرگسالان سالم ۶۵ ساله یا مسن تر، مصرف ماهی برای ۲ بار در هفته یا تعداد دفعات بیشتر از مغز در برابر ابتلا به ضایعات عروقی قبل از اینکه علائم آشکار زوال عقل ظاهر شود، محافظت میکند.
اما در عین حال این مطالعه نشان داد که این اثر محافظتی تنها در میان سالمندان کمتر از ۷۵ سال دیده میشود. محققان مرکز تحقیقات سلامت جمعیت» در دانشگاه بوردو در فرانسه در این مطالعه نتایج اسکن مغزی بیش از هزار و ۶۰۰ مرد و زن بالای ۶۵ سال را با میانگین سنی ۷۲ سال گزارش کردند.
هیچ یک از شرکت کنندگان سابقه قبلی زوال عقل، سکته مغزی یا بیماری قلبی نداشتند. اسکنها برای سه نشانه آشکار بیماری عروقی مورد بررسی قرار گرفتند. اسکنها نشان داد که ضایعات مغزی کوچک در ۲ درصد از بیماران، حفرههای مغزی در هشت درصد از بیماران و تجمع مایع در بافت مغز در ۶ درصد از بیماران وجود داشت.
اگرچه هر سه این عوارض میتوانند مدتها قبل از بروز علائم واضح زوال عقل ایجاد شوند، اما همه آنها با افزایش طولانی مدت خطر زوال عقل و کاهش کلی در هوشیاری ذهنی مرتبط هستند.
محققان در این مطالعه از افراد شرکت کننده در مورد رژیم غذایی آنها، تعداد دفعاتی که در هفته ماهی از جمله ماهی سالمون، تن یا ساردین مصرف میکردند، سوال کردند. در برنامه غذایی این گروه به طور متوسط حدود ۲ بار در هفته ماهی بود.
پژوهشگران سپس توسعه ضایعات مغزی، حفرهها و مایعات را در مقابل عادات مصرف ماهی هر شرکتکننده قرار دادند.
نتیجه این مطالعه نشان داد گه بیماری عروقی که میتواند بر جریان خون، مغز تأثیر بگذارد تنها در بین ۱۸ درصد از افرادی که چهار بار در هفته ماهی میخوردند و در ۲۳ درصد از سالمندان زیر ۷۵ سال که سه بار در هفته ماهی مصرف میکردند، وجود داشته است.
در مقابل، تقریباً یک سوم از افرادی که ماهی مصرف نمیکردند، نشانگرهای مهمی برای ابتلا به بیماری عروقی داشتند. نویسندگان این مطالعه تاکید کردند که یافتههای مطالعه آنها یک ارتباط را برجسته میکند و در واقع ثابت نمیکند که مصرف ماهی از شروع زوال عقل جلوگیری میکند.
اما چرا چنین ارتباطی در بین افراد ۷۵ سال به بالا مشاهده نشد؟
محققان گفتند: دلایل این موضوع هنوز مشخص نیست، اما یک فرضیه این است که مصرف ماهی ممکن است در مراحل اولیه بیماری مفیدتر باشد، بنابراین در میان شرکت کنندگان جوانتر موثرتر است.
آنها با بیان اینکه بافت مغز از چربیهای سالم تشکیل شده است، توضیح دادند: این ارگان برای برای رشد و سالم ماندن در طول زندگی به چربیهای امگا ۳ موجود در ماهی سالمون و ساردین نیاز دارد. امگا ۳ به همان اندازه که برای سلامت قلب مهم است برای سلامت مغز و تقویت عروق مغزی نیز مهم است.
محققان تاکید کردند که نیاز به چربیهای سالم از دوران نوزادی برای رشد و تکامل مناسب مغز شروع میشود و تنها سالمندان نیستند که از مزایای سلامتی قابل توجه این چربیهای سالم بهرمند میشوند.
نتایج این مطالعه در مجله نئورولوژی Neurology منتشر شده است.